TVA inchiriere spatiu catre rezidenti europeni

Situatie de fapt:

            In aprilie 2016 o persoana juridica rezidenta in Belgia, platitoare de TVA si inscrisa in ROI, vine in Romania si inchiriaza un spatiu pentru conefrinta de la SC A SRL (firma platitoare de TVA in Romania). La momentul respectiv SC A SRL nu este inscrisa in ROI. SC A SRL trebuie sa factureze “inchiriere sala de conferinte” si “inchiriere echipament de traducere (cabine, microfoane, casti, unitate) si microfoane de masa”.

tva-inchiriere-spatiu-catre-rezidenti-europeni-excelcont

Intrebari:

  1. In luna octombrie, daca se înscrie in ROI, Societatea poate emite factura pentru serviciile mentionate?
  2. Daca nu se poate emite factura, ce se poate face pentru a incasa banii?

Reglementare:

  • Codul fiscal: art. 329 alin. (1)
  • Codul fiscal: art. 278 alin. (4) lit. a)
  • Normele metodologice de aplicare a titlului VII din Codul fiscal: pct. 16

Raspuns:

          Conform actelor normative mentionate, serviciul principal prestat de SC A SRL, respectiv inchirierea spatiului pentru conferinta, nu face parte dintre cele pentru care este obligatorie inscrierea in ROI. Consideram ca inchirierea echipamentelor pentru traduceri reprezinta un serviciu accesoriu celui de inchiriere a spatiului si va avea acelasi regim ca si acesta.

          Avand in vedere faptul ca inscrierea in ROI nu este obligatorie iar locul serviciilor este in Romania, operatiunile vor avea regimul general al inchirierilor de bunuri imobile, respectiv nu se va aplica TVA decat daca se doreste expres acest lucru si se transmite notificare catre ANAF

Concluzie:

          SC A SRL poate emite factura catre persoana juridica din Belgia fara TVA sau transmite notificare catre ANAF si ulterior poate emite factura cu TVA.

Lasă un răspuns

Adresa ta de email nu va fi publicată. Câmpurile obligatorii sunt marcate cu *