Situatia de fapt: O persoana fizica, cetatean austriac, primeste dividende de la o persoana juridica romana al carei asociat este.
Intrebare: Cum se impoziteaza aceste venituri (in Romania si in Austria)?
Reglementare:
- Cod fiscal: art. 224 alin (4) lit. b)
- Cod fiscal: art. 223 alin (1) lit. a)
- Legea Nr. 333 din 15 noiembrie 2005 privind ratificarea Convenţiei dintre România şi Republica Austria pentru evitarea dublei impuneri şi prevenirea evaziunii fiscale cu privire la impozitele pe venit şi pe capital: art. 10 si art. 24, pct. 2, lit. b).
Raspuns:
Pentru a respecta obligatiile fiscale privind impozitul pe venit datorat in ambele state, trebuie parcurse urmatoarele etape:
- Persoana juridica romana va retine la sursa 5% din dividendul brut al asociatului si va plati aceasta suma catre stat cu titlul de impozit pe dividendele obtinute in romania de nerezidenti.
- Se va calcula impozitul care s-ar datora in Austria daca aceste dividende s-ar obtine de acolo (la dividendul brut se aplica cota de impozitare pentru dividende prevazuta de legislatia austriaca)
- In Austria se calculeaza impozitul datorat de persoana fizica fara a se tine cont de tara de provenienta a venitului
- Se compara sumele obtine conform punctelor 1 si 2 iar suma cea mai mica se va scadea din impozitul calculat conform punctului 3.
Aplicand aceste etape se va obtine o deducere acordata de statul Austiac pentru sumele platite in Romania. Diferenta obtinuta conform punctului 4 reprezinta impozitul pe venit final datorat Austriei.
Nota: Acest raspuns este valabil DOAR in legatura cu Austria. Pentru alte state, pot exista prevederi distincte in conventiile de evitare a dublei impuneri. Aceste prevederi ar putea duce la solutii diferite.